Автобуски патувања - Врњачка Бања
Врњачка Бања

ХОТЕЛ ФОНТАНА – ВРЊАЧКА БАЊА 8ми Декември

Термин-08.12-10.12.2023

Врњачка бања:

Најголемиот и најпознат спа-центар во Србија и пошироко и традиционално многу

атрактивен туристички центар за одмор и рекреација. Бањата се наоѓа во централна

Србија, на околу 200 километри јужно од Белград. По патот и железницата што ги

поврзува главните патишта на Балканот, Белград - Софија и Белград - Атина, преку

долината на Западна Морава, Врњачка Бања е многу добро поврзана со сите делови

на Србија и Црна Гора, а со добри локални патишта со неговата шумска и планинска

заднина, која сочинува широк простор на зачувана природна средина. Овој комплекс

ги опфаќа високите планини Копаоник (2017 m), Жељин (1785 m), Столови (1376 m) и

блискиот питом Гоч (1216 m). Климата е умерено континентална. Влијанието на

блиските планини и дава посебен карактер на микроклимата на Врњачка Бања и ја

прави многу пријатна. Летата се умерено топли со свежи утра и навечер, а зимите се

снежни и без сурови мразови. Просечната годишна температура е 10,5°C, а

просечната летна температура е 20°C. Врњачка бања има и многу долга лековита

традиција. Римјаните ги изградиле своите санаториуми и реконвалесцентниот центар

AOUAE ORCINAE кај топлиот минерален извор Врњац од 2 до 4 век. За тоа сведочат

археолошките наоди во јадрото на римската бања, т.е. базенот, римскиот извор со

топла минерална вода (Fons Romanus) и мноштвото монети кои од култни причини

биле оставени во лековитиот извор. Легионерите од V легија на Флавија и VII

Клавдијанска легија, како и романизираната племенска аристократија на

домородците, главно доаѓале овде на лекување и закрепнување. Развојот на

модерната Врњачка Бања започна во 1868 година со работата на „Основачкото

друштво“, најстарата туристичка организација на Балканот. Денес, Врњачка Бања е

најголемото бањско одморалиште во Србија и ценет туристички центар. Пошироката

област на Врњачка Бања претставува најбогата и најинтересна туристичка област во

Србија. Тоа е област каде што средниот век се среќава со модерните трендови на

секој чекор. На север се наоѓа питомата плодна обработлива земја на западна

Померанија, а на југ, преку 100 километри долгата клисура на Ибар, која рика низ

планинските клисури на античка Дарданија, подоцна Рашка, каде што се родила

српската држава. Има и високи планини со познати зимски спортски центри, меѓу кои

се издвојува Копаоник. Конечно, ова е регионот со најзначајните споменици на

српската средновековна култура, особено манастирите со монументален

фрескоживопис, од кои некои се наведени како светско културно наследство.

Програма на патување:

08.12.2023 (Петок) Битола - ВРЊАЧКА БАЊА

Состанок на групата на паркингот спортска сала 04.30 часот. Поаѓање за Србија во 05.00 часот.

Патот води преку граничниот премин Табановце со кратки попатни паузи за одмор и

обавување на царински формалности.

Пристигнување во Врњачка Бања околу пладне и сместување во хотел Фонтана 4*. Кратко

време за одмор и освежување од патувањето и заминување на информативна прошетка и

пешачки разглед на Врњачка Бања: Мостот на Љубовта, изворот Топла Вода, Римските извори,

изворот Снежник, изворот Језеро и изворот Слатина... По разгледот враќање во хотел,

слободно попладне за одмор, релаксација и користење на СПА содржините на хотелот.

Ноќевање.

09.12.2023 (Сабота) ВРЊАЧКА БАЊА

Појадок. Слободен ден за индивидуални активности и прошетки низ Врњачка Бања. Време

предвидено за одмор, релаксација и користење на СПА содржините на хотелот. Ноќевање.

10.12.2023 (Недела) ВРЊАЧКА БАЊА – БИТОЛА

Појадок. Слободно време за индивидуални активности и прошетки до времето предвидено за

заминување за Македонија. Поаѓање за Битола во попладневните часови. Патувањето се

одвива преку граничниот премин Табановце, со кратки попатни паузи за одмор и обавување на

царински формалности. Планирано пристигнување во Битола во вечерните часови.

Цена на аранжманот - 139€/8618 ден

Цена во евра за уплата исклучиво во денарска противвредност по курс 1€/62мкд.

Цена по лице за најмалку 2 лица во соба.

Во цената на аранжманот е вклучено: -

Превоз со високотуристички автобус на наведената релација

- Сместување во хотел Фонтана 4* во центарот на Врњачка Бања во СУПЕРИОР соби -

Организирана прошетка и разглед низ Врњачка Бања

- Исхрана на база 2 ноќевања со поjaдок, можност за доплата за вечера 12 евра по лице од

ноќ

- Секојдневно користење на Велнес и Спа центар

- Wi-Fi интернет пристап на јавни површини и во соби;

- Организација, реализација и лиценциран придружник на патувањето.

Во цената на аранжманот не е вклучено:

Факултативна посета на Тумане - 30 евра

- Задолжително патничко и здравствено осигурвање; -

Доплата за туристичка такса 3,5€/210ден вкупно за 2 ноќи (доплата во агенција); - -

Факултативна посета на манастирот Жица 5€ (доплата на лице место) –

Доплата за еднокреветна соба 30€/1.860ден на цената на аранжманот

Попусти и опционални доплати:

- Намалување за сопствен превоз -20€/1.240мкд по патник

Напомени:

- За ова патување потребно e да поседувате валиден биометриски пасош или валидна лична карта.

- За резервација потребна е задолжителна уплата на депозит од најмалку 30% доплата најдоцна до 2

недели пред поаѓање.

- Со потпишување на договорот на патниците им се доделуваат седишта според времето на уплата,

доколку одредени патници имаат посебни барања за конкретно седиште истото го доплаќаат во

агенција.

- Цените се дадени во евра за уплата исклучиво во денарска противвредност по курс 1€=62мкд.

- Цените се дадени по лице за најмалку 2 лица во соба.

- За реализација на факултативите потребен е минимум од 20 патници, во случај на недоволен број на

пријавени, агенцијата го задржува правото за отказ на факултативата.

- Агенцијата го задржува правото за отказ на аранжманот најдоцна до 7 дена пред поаѓање доколку не

е исполнет бројот на пријавени лица предвидени по програмата за ова патување.

- Организаторот го задржува правото за промена на редоследот на активности во програмата во случај

на потреба.

- За ова патување важат Општите Услови за Патување на СКТМ